Systemisch werk in de klas
We maken allemaal deel uit van verschillende systemen. Het belangrijkste systeem waar je mee te maken hebt, is je systeem van herkomst, je familiesysteem. Maar ook je sportclub, je vriendenkring, de organisatie waar je werkt of de schoolklas. In ieder systeem beïnvloeden mensen elkaar. Elk kind wordt beïnvloed door het gezin van herkomst, door de interactie met leerkrachten en door klasgenoten. Ook gebeurtenissen beïnvloeden het kind en de onderliggende relaties. Zo ontstaat er een bepaalde dynamiek in de groep.
Herstel de balans in jouw klas!
Als leerkracht wil je maar één ding: een fijne harmonie om de klas in haar kracht te zetten. Tijdens de basistraining “Systemisch werk in de klas” bieden wij praktische tools om daarop in te zetten. Door middel van houten poppetjes, picto’s en symbolen komen de verhoudingen van de groep naar voren en krijgen leerlingen de kans om vrijuit hun gevoel te uiten. Zowel leerlingen als leerkrachten krijgen inzicht in dat wat er onderhuids speelt in de groep en wat leidt tot bepaald gedrag. Alles wat een groep uit balans kan brengen laat zich zien: onderhuids pesten, irritaties, angst, groepsdruk of juist welke leerlingen bijdragen tot harmonie en al een fijne vriendschap hebben gesloten met elkaar.
Tijdens de training ga je aan de slag om met deze lastige gebeurtenissen die met jouw leerlingen te maken hebben, richting te geven aan het proces van herstel. Het kind leert onder regie van de leerkracht, zijn eigen identiteit weer neerzetten in de klas. Dat geeft weer veiligheid en zelfvertrouwen, zij voelen zich gezien en gehoord. Met een groepsopstelling door middel van materialen, krijg je beeld wat er innerlijk speelt in de klas en dat laat zich zien in de opstelling.
Het doel van systemisch werken in de groep:
Systemisch werk leert je de basis te leggen voor een gezonde en gebalanceerde klassencultuur. Het bied je de tools om de balans te herstellen wanneer er verschuivingen plaatsvinden die de rust in de groep verstoren. Een groep is altijd dynamisch en verandert voortdurend onder invloed van de verschillende systemen die erin meebewegen. Systemisch werk is zowel preventief als curatief inzetbaar!
Je leert te werken met de kracht van Systemisch werk in de eigen klas:
- Zorgt voor een veilige leeromgeving in de groep
- Schept rust
- Zet de groep in beweging (zowel de leerlingen als de groepsleerkrachten)
- Geeft inzicht in bepaald gedrag en wat er onder het gedrag schuilgaat
- Geeft inzicht in buitensluiten, groepsdruk, pestgedrag of onderliggend verdriet, boosheid of angst
- Herstelt “verbroken verbindingen” tussen leerlingen onderling en groepsleerkrachten
- Heeft positief effect op groepsleerkrachten en de verbinding met het systeem team van waar zij deel van uit maken
- Herstelt de balans in de groep
- Ouders worden door school meegenomen in het proces
De deelnemer Leert:
- Werken met praktische tools voor in de klas om met behulp van houten figuren, pictogrammen en symbolen de dynamiek binnen de groep zichtbaar te krijgen
- Verschillende rondes met de groep uit te werken om zicht te krijgen op dat wat er speelt.
- De systemische wetten die nodig zijn om de balans en rust in de groep te herstellen.
- Wat er nodig is voor een veilige leeromgeving om systemisch te kunnen werken met de groep
- Waar te nemen vanuit systemisch perspectief, met als resultaat inzicht in bepaald gedrag en wat er mogelijk onder het gedrag schuilgaat
- Hoe hij/ zij “verbroken verbindingen” tussen leerlingen en groepsleerkracht onderling kan herstellen.
- Hoe hij/ zij ouders informatief mee kan nemen voorafgaand aan het werken met de groep.
- Het verschil tussen werken in de bovenlaag van de groep (groepsbewuste gedrag) of werken in de onderlaag van de groep, ofwel in het groepsonbewuste.
De deelnemer ontwikkelt:
- De innerlijke houding als docent om af te stemmen op het systemisch werken in de klas
- Inzicht hoe hij/zij inzicht krijgt in de onderliggende dynamiek van buitensluiten, groepsdruk, pestgedrag of onderliggend verdriet, boosheid of angst
- Een systemische blik in het kijken naar groepsdynamiek , dit geeft inzicht in het groepsonbewuste gedrag.
De basistraining
In deze tweedaagse groepsdynamiek basistraining “Systemisch werk in de eigen klas” krijg jij onder de knie wat er nodig is voor jouw groep. We nemen je mee in de systemische achtergronden en de praktische tools.
De training bestaat uit 16 contacturen en 8 uur zelfstudie in de vorm van stageopdrachten in je eigen groep (deze oefenmomenten kan je inzetten tijdens lestijd) en in de vorm van achtergrondinformatie en aanbevolen leeswerk. Deze zelfstudie uren zijn ongeveer verdeeld over 4 à 5 weken.
Voor wie is deze training?
Deze training is geschikt voor professionals die werkzaam zijn in het basisonderwijs of werken met onderbouwklassen van het middelbaar onderwijs, professionals die werken met kinderen in groepen en professionals die kinderen begeleiden bij hun ontwikkeling.
Wat is inbegrepen?
- Volledig verzorgde tweedaagse op locatie
- Koffie, thee, lunch en tussentijdse snacks
- De houten materiaal set (handbeschilderd)
- Werkveld (formaat: 50 cm x 70 cm)
- Divers praktisch klein werkmateriaa
- Katoenen opbergzak
- 1 stevige houten koffer om alle materialen in op te bergen
- De werkmethode “Systemische groepsdynamiek” inclusief stappenplan en werkkaarten
Certificaat
Na afloop van de training ontvang je een volledig deelnamecertificaat: Basisopleiding “Systemisch werk in de eigen klas”.
Kosten
De kosten van de basistraining zijn €1095,- per persoon all-in.
Data: Dag 1: 18 september 2025 / Dag 2: 9 oktober 2025 Dit zijn de trainingsdata voor cursisten die zich individueel willen opgeven.
Intervisie: 2 Dagdelen in het eerste jaar na het volgen van de tweedaagse opleiding. Data in overleg. Kosten: €375,00
Locatie: Bentheimergraven 11 /7577DA Oldenzaal of locatie elders in Oldenzaal of omgeving.
Training volgen met meerdere collega’s of in company?
Wil je met meerdere collega’s van één school de training volgen? Dan kun je natuurlijk het materiaal met elkaar delen. In dat geval maken wij een voorstel op maat. Vraag ons naar het voordeel om met meer dan 4 collega’s van 1 school tegelijk getraind te worden.
Neem hiervoor contact met ons op, wij denken graag met jullie mee.
Vreedzame School
Werk jij als leerkracht op een Vreedzame School? Weet dan dat wij een specifieke versie van “Systemisch werk in de klas” hebben ontwikkeld. Deze versie is afgestemd op de werkwijze van de Vreedzame School en is een prachtige aanvulling op wat jullie al doen. Paulien Gruintjes heeft 12 jaar ervaring als Vreedzame School trainer en introduceerde de Vreedzame School in 2012 in Overijssel. Zij kent de taal en de achtergronden van een Vreedzame School als geen ander. Meer weten? Vraag het ons gerust.


